En far blander sig i sin datters brug af make-up. Og jeg synes det er helt fint.

Dr. Kelly Flanagans hjerte sank, da han overvejede, hvad der en dag ville ske for hans datter ved make-up-hylderne i supermarkedet.

 

Kære lille ven,

Mens jeg skriver dette, sidder jeg ved make-up-hylderne i vores lokale supermarked. En ven SMS'ede for nylig fra et andet supermarked og fortalte mig, at det føltes som et af de mest undertrykkende steder i verden. Jeg ønskede at finde ud af, hvad han mente.

Og nu hvor jeg sidder her, er jeg tæt på at være enig med ham. Ord har magt, og ordene på skiltene i denne midtergang har en dyb magt.

Ord og sætninger som:

Pragtfuld til en overkommelig pris,

Ufejlbarlig,

Fejlfri finish,

Brilliant styrke,

Flydende magt,

Vær nøgen,

Trods din alder,

Øjeblikkelig foryngelse,

Vælg din drøm,

Næsten nøgen, og

Naturlig skønhed.

Når du har en datter, begynder du at indse at hun er lige så stærk som alle andre i huset - en kraft, man kan regne med, en sjæl i flammer med det samme liv og gaver og lidenskaber som enhver mand og kvinde.

Og mens man sidder i denne midtergang i et supermarked, begynder man også at indse, at de fleste mennesker ikke vil se hende på den måde. De vil se hende som et kønt ansigt og en flot krop. Og de vil fortælle hende, at hun er nødt til at se ud på en bestemt måde for at være noget værd eller at have nogen indflydelse.

 

 

Men ord har magt, og måske - bare måske - kan ordene fra en far være i konkurrence med ordene fra resten af verden. Måske kan en fars ord følge hans datter sikkert gennem denne spidsrod af institutionaliseret skam og ind i en dyb, urokkelig fornemmelse af hendes egen værdighed og skønhed.


Din fars ord er ikke nogle andre ord, men de er ord med en helt anden betydning:

Brilliant styrke: Må din styrke være ikke i dine negle, men i dit hjerte. Må du vide i dit eget centrum, hvem du er, og må du så frygtsomt - men ihærdigt - leve det ud i verden.

Vælg din drøm: Men ikke fra en hylde i et stormagasin. Find et stadigt roligt sted inde i dig selv. En ægte drøm er blevet plantet der. Opdag, hvad du gerne vil gøre i verden. Og når du har valgt, kan du trofast forfølge det med integritet og med håb.

Nøgen: Verden vil have dig til at tage tøjet af. Vær sød at beholde det på. Men smid dine handsker. Tag ikke imod nogen slag. Sig, hvad der er i dit hjerte. Vær sårbar. Tag imod risiko. Elsk en verden, der knap nok ved, hvad det vil sige at elske sig selv. Gør det så nøgent. Åbent. Med hengivenhed.

Ufejlbarlig: Må du være konstant ufejlbarligt opmærksom på, at ufejlbarlighed ikke eksisterer. Det er en illusion skabt af folk med interesse i din pengepung. Hvis du vælger at forfølge perfektion, må det så være i en ufejlbarlig nåde - for dig selv og for alle omkring dig.

Trods din alder: Din hud vil rynke og din ungdom vil falme, men din sjæl er tidsløs. Den vil altid vide, hvordan man leger og hvordan man nyder, og hvordan man svælger i denne enkelte chance for at leve et liv. Må du altid trodsigt modstå ældningen af din ånd.

Fejlfri finish: Din finish har intet at gøre med, hvordan dit ansigt ser ud i dag, og alt at gøre med, hvordan dit liv ser ud på din sidste dag. Må dine år være en forberedelse til den dag. Må du være aldret med ynde, må du vokse i visdom og må din kærlighed blive stor nok til at omfavne alle folk. Må din fejlfri finish være en fredelig omfavnelse af enden og det ukendte, der følger, og må det derfor være en gave til alle, der sætter dig højt.


Lille ven, du elsker alt der er lyserødt, alt med flæser og pynt og jeg vil helt sikkert forstå, hvis det en dag er makeup der bliver vigtigt for dig. Men jeg beder til, at tre ord vil blive ved at være mere vigtige for dig - de tre sidste ord, du siger hver nat, når jeg spørger: "Hvor er du allermest smuk?". Tre ord så lyse at ingen concealer kan dække dem:

Hvor er du allermest smuk?

I dit indre.

Fra mit hjerte til dit,

Far

----------------------------------------------------

Jeg skrev dette først og fremmest til min datter og til den dag, jeg på et tidspunkt vil læse det for hende. Men jeg skrev det også for enhver kvinde, der har brug for at høre ordene fra en far. Kvinder: Ingen andre kan definere din skønhed for dig. Men de vil prøve.

Min datter er 4 år gammel nu. Hvis hendes opmærksomhed på makeup-hylderne vækkes i den typiske alder, som jeg regner med, så har vi omkring fem år til radikalt at ændre det sædvanlige forløb og objektifisering af det kvindelige køn. Vi har en masse arbejde foran os. Og det begynder i hjertet af hver eneste kvinde.

Kilde: DrKellyFlanagan.com, Foto: Flickr / clappstar

Modtag flere af de opsigtsvækkende, vilde og rørende historier fra Wowsa - direkte i din Facebook!
Klik "Synes godt om" til vores side.